Hiszpania
Hiszpania

Hiszpania

Hiszpania jest największym pod względem liczby winnic krajem winiarskim świata. Po okresie ogromnej masowej nadprodukcji bezimiennych win, hiszpańskie winiarstwo doświadczyło gruntownej rewolucji. Hiszpańskie wina stały się poszukiwane na świecie, niektóre apelacje zyskały miano kultowych, zaś liczni winemakerzy zostali międzynarodowymi gwiazdami.

Równocześnie kilka hiszpańskich odmian winorośli osiągnęło status światowych szczepów, z flagowym Tempranillo na czele, które uprawia się już na wszystkich kontynentach. Dziś kraj ten kusi mozaiką najlepszych win każdego rodzaju.

About
About

About

Pierwsze uprawy winorośli datuje się na Półwyspie Iberyjskim na okres III-IV tysiąclecia przed Chrystusem. Ta działalność nabrała komercyjnego, a więc i kulturowego znaczenia w X wieku n.e. kiedy tereny południowej części dzisiejszej Hiszpanii należały do Fenicjan, a później Kartagińczyków. W czasach rzymskich eksport wina był już bardzo rozwinięty, a statki z Kadyksu zabierały wino do Italii, Galii, Brytanii, a nawet do Normandii i ziem germańskich.

Nowoczesne winiarstwo hiszpańskie narodziło się w początkach XX wieku, po zwalczeniu plagi filoksery, ale jego rozkwit przypadł na połowę lat 80. ubiegłego wieku. Pierwszy system klasyfikacji win DO przyjęto w Hiszpanii w roku 1932, a więc wcześniej niż we Francji. W roku 1970 uległ on znacznej rewizji i obowiązuje – z kilkoma poprawkami – do dziś.

Obszary winiarskie Hiszpanii rozrzucone są na całym obszarze Półwyspu Iberyjskiego. Powierzchnia winnic przekracza milion hektarów i jest największa w Europie. Produkcja sięga około 37 milionów hektolitrów, co daje Hiszpanii 3. miejsce na świecie.

Fernando Castro
Fernando Castro

Fernando Castro

Winnica Fernando Castro położona jest na skraju apelacji Valdepenas. To największa apelacja w Kastylii-La Manchy, nie licząc samej DOP La Mancha i pierwsza, która się od niej odłączyła pragnąc wyrazić swoją odmienność i wyjątkowość. Apelacja Valdepenas obejmuje 30 tysięcy hektarów winnic, z których powstaje 560 tysięcy hektolitrów wina. Uprawia się tu lokalne i międzynarodowe szczepy winogron, m.in. białe: airen, macabeo, chardonnay, sauvignon blanc, verdejo oraz czerwone : tempranillo, garnacha, cabernet sauvignon, merlot, syrah i petit verdot.

Valdepenas to rozległa nizinna kraina, poprzecinana niewielkimi wzniesieniami. Leży zaledwie kilkadziesiąt kilometrów od Andaluzji i cieszy się szczegónym mikroklimatem o wpływach kontynentalnych i śródziemnomorskich, z wysokimi wahaniami temperatur w ciągu roku, od -10C w zimie, do ponad +40C w lecie. Wysoka jakość upraw i produkcji sprawia, że ponad 30 procent miejscowych win trafia dziś na eksport.

Włochy

Argentyna

W sąsiedztwie ośnieżonych andyjskich szczytów.

Gruzja

Ma również ciekawą historię dotyczącą wina.

Chile

Jakże odległy kraj skrywający równie ciekawe historie.

Mołdawia

Historia win mołdawskich sięga aż 3000 lat przed Chrystusem.

Wina z Gruzji, Mołdawii i Chile

Informacje zawarte w niniejszym serwisie internetowym są przeznaczone wyłącznie do celów komercyjnych oraz informacyjnych i mogą być wykorzystywane tylko między przedsiębiorstwami zajmującymi się produkcją, obrotem detalicznym i hurtowym napojami alkoholowymi i przeznaczone są wyłącznie dla osób pełnoletnich.